Winterbanden

Wat zijn de juiste winterbanden voor mij?

U heeft nieuwe winterbanden nodig. Als u zich er enigszins in gaat verdiepen zal het u misschien al snel gaan duizelen. Zoveel merken, soorten, maten; welke is nu de juiste voor uw voertuig? Bandenservice Ede helpt u graag. Bij Bandenservice Ede leveren wij ieder type winterband voor uw specifieke voertuig.

Winterbanden hebben een profiel van ruim 8 mm. Winterbanden hebben andere eigenschappen in vergelijking met zomerbanden. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik onder koude en vooral natte weersomstandigheden. De rubbersamenstelling en het profielontwerp zijn hier speciaal op toegespitst. De bijzondere rubbersamenstelling met silica zorgt er bijvoorbeeld voor dat deze juist flexibel en elastisch blijft bij lage temperaturen. Hiermee heeft u een optimale grip op het wegdek, al vanaf 7 graden Celsius en lager.

Dit in tegenstelling tot reguliere (zomer)banden, die juist stugger worden bij lagere temperaturen. Ook zorgt het uitgekiende profielontwerp met de vele dwarsgroeven en lamellen voor een betere waterafvoer, waardoor de kans op aquaplaning aanzienlijk afneemt.Wij adviseren winterbanden te monteren zodra de ‘R’ in de maand is.  Vanaf medio maart kunnen de winterbanden weer omgewisseld worden voor de zomerbanden. Winterbanden verliezen hun werking bij 4 mm profiel of minder. Wanneer u een gebruikte set koopt met 5 mm is dit in feite duurkoop.

Uit onderzoek blijkt dat 32 % van de voertuigen winterbanden hebben en 5 % all seasonsbanden. De keuze voor winterbanden in Nederland is niet verplicht. Uit ervaring blijkt dat de overige weggebruikers, welke op zomerbanden blijven rijden in de winter, daar hun eigen redenen voor hebben. Een veelvoorkomend antwoord is “met mijn zomerbanden kom ik ook van mijn plek”. Dat is juist, echter het grote gevaar is niet het wegrijden, maar de remweg waardoor er gevaar ontstaat voor uzelf als voor andere weggebruikers. Wanneer er winterse weersomstandigheden zijn of periodes met veel bladeren, is de remweg op een zomerband meer dan twee keer zo lang in vergelijking met een winterband.

Het is geen verkooptruc om u als automobilist op kosten te brengen. Echter als u een voertuig meer dan 3 jaar blijft rijden, heeft het uiteindelijk per saldo niet veel meer gekost qua totaal slijtage en prijs. U heeft alleen maar voordeel gehad door meer veiligheid tot uw beschikking te hebben.

Mocht u van plan zijn om de auto te verkopen binnen korte tijd, vraag dan bij Bandenservice Ede naar een gebruikte winterbandenset. Wellicht bent u voor een gunstig budget voorzien van veiligheid. Bandenservice Ede heeft alleen gebruikte winterbandensets die voldoen aan alle veiligheidseisen.

Winterbanden

Nu het winterseizoen voor de deur staat, is het extra belangrijk dat de automobilist aandacht heeft voor zijn banden. Voor zijn eigen veiligheid én voor de verkeersveiligheid in het algemeen. Wij wisten al uit eerder onderzoek dat auto’s in de winter een hogere schadefrequentie hebben. De stijging voor auto’s op zomerbanden is substantieel hoger (32%) dan voor auto’s op winterbanden (14%). Uit het veldonderzoek van februari 2014 blijkt echter ook nog eens dat auto’s op winterbanden veel minder banden mankementen vertonen dan auto’s op zomerbanden. Bij het winteronderzoek reed 32% van de automobilisten op winterbanden; 3% op all season en 65% op zomerbanden. 42% van de voertuigen met zomerbanden had ten minste één band met een onregelmatige slijtage of een andere vorm van schade. Voor winterbanden was dat ‘slechts’ 14%.”

Verklaring

Uit onderzoek komen twee oorzaken als verklaring voor de betere staat van de winterbanden: De eerste verklaring is dat de gemiddelde leeftijd van winterbanden jonger is dan die van zomerbanden. Het is dus logisch dat er minder sprake is van slijtage en schadegevallen.  Maar de belangrijkste oorzaak is dat auto’s op winterbanden in de regel twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats komen. De banden kunnen daarom vaker door een deskundige worden gecontroleerd op gevaarlijke gebreken. Deze twee controles hebben met recht een belangrijke positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid.”

Conclusie

Het onderzoek toont wederom aan dat de automobilist te weinig aandacht heeft voor zijn banden. Het is aan te bevelen dat zij hun banden vaker visueel (laten) controleren. Een koude controle van de bandenspanning moet ook minimaal één keer per maand gebeuren. In geval van twijfel adviseren wij de automobilist om zich te wenden tot de bandenservice specialist.